Malinowe skrzydełka z kurczaka

Malinowe skrzydełka z kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Skrzydełka z kurczaka z pysznym sosem żurawinowym to rewelacyjne danie, które możemy podać podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Maliny idealnie dopełniają smak skrzydełek.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Oliwę mieszamy z przyprawami. Skrzydełka z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2
Maliny razem z octem, miodem i winem gotujemy w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos (lekko go blendujemy).

Krok 3
Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem malinowym (mieszamy, aby skrzydełka obtoczyły się w sosie) i całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni.

Krok 4
Potrawę przyozdabiamy bazylią.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 200g malin
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oliwy
  • garść liści bazylii