Malinowo-czekoladowe brownie z kremem

Malinowo-czekoladowe brownie z kremem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Spróbuj tego warstwowego ciasta. Przełożone kremem smakuje wyśmienicie, a samo brownie jest bardzo proste w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Do małego garnka włóż masło i czekoladę. Wlej wrzącą wodę i rozpuść składniki na małym ogniu.Po kilku minutach, odstaw garnek.

Krok 2
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Zmiksuj 200 g cukru z ubitymi jajkami na pianę. Połącz je z czekoladową mieszaninę, energicznie mieszając.

Krok 3
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Wrzuć do mieszaniny. Mieszaj, aż do połączenia się składników. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii i zmiksuj.

Krok 4
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch ciasta.

Krok 5
Piecz w piekarniku przez 20 min.

Krok 6
Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia. Przepołów je w poziomie, tak by na środku znalazła się masa kremowa z malinami.

Krok 7
Ubij schłodzoną śmietankę Łaciatą. Dodaj maliny i pozostały cukier. Energicznie mieszaj.Masę malinową wyłóż na wystudzone ciasto i przykryj drugim płatem brownie. Na końcu posyp cukrem pudrem. Ciasto przechowuj w lodówce.

Składniki:

  • kubeczek malin
  • 300 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 30 g kakao w proszku
  • 300 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • cukier puder do posypania