Mięciutka wieprzowina z szałwią

Mięciutka wieprzowina z szałwią

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wieprzowina i szałwia to duet idealny. Dodatek jabłka to już poezja smaku. Idealne danie na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Gwarancja smaku i zadowolenia domowników.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Wieprzowinę myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy górną cześć mięsa (skórkę) w kratkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na gorącym oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy jabłka, wino i bulion. Całość dusimy ok. 10 minut.

Krok 3
Sos jabłkowy dodajemy do mięsa, dodajemy liście szałwii i całość pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie sos przelewamy do garnka i redukujemy o połowę, a mięso podpiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki ubijamy ze śmietanką Łaciatą i masłem. Przyprawiamy do smaku. Mięso kroimy na plastry i podajemy z sosem i puree.

Składniki:

  • ½ kg boczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • garść liści szałwii
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła