Mielone nadziewane pomidorkami

Mielone nadziewane pomidorkami

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Płatki kukurydziane zmiksować w blenderze. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić. Połączyć z mielonym mięsem, dodać bułkę tartą, majonez, zmiażdżony czosnek, jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

Krok 2
Z mięsa formować placuszki, układać po 1 osuszonym pomidorku i dokładnie zlepić. Obtoczyć w zmiażdżonych płatkach i rumienić w rozgrzanej oliwie.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 średnia cebula
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • Oliwa