Mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać pokrojony por, podsmażyć, ostudzić.

Krok 2
Liście niedźwiedziego czosnku umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Krok 3
Mięso umyć, osuszyć, przemielić w maszynce, dodać jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, por, posiekany niedźwiedzi czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Krok 4
Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki:

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 mały por
  • 6-7 liści niedźwiedziego czosnku
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej