Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, ostudzić. Mielone mięso włożyć do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do mięsa.
Krok 2
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 3
Ugotowane marchewki obrać, pokroić na 5-6 cm kawałki i cienką rurką zrobić otworki. Kabanosy pokroić na kawałki, włożyć w wydrążone marchewki.
Krok 4
Z mięsa uformować placuszki, na nich ułożyć marchewki z kabanosem.
Krok 5
Dokładnie oblepić mięsem i obtoczyć w bułce tartej.
Krok 6
Rumienić ze wszystkich stron w dość dużej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.