Danie: Obiad,
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Do miseczki wlać oliwę i sok z pomarańczy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, gałkę muszkatołową, mielony imbir i wymieszać.
Krok 2
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.
Krok 3
Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.
Krok 4
Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką, po wierzchu obłożyć wiórkami z masła, przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.
W taki sam sposób można przygotować mięso z indyka.