mintaj w ziołach  smażony w foli aluminiowej

mintaj w ziołach smażony w foli aluminiowej

Autor: mileneczka5

Danie: Śniadanie, Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Ryby umyć i osuszyć a następnie skropić sokiem z cytryny z obu stron. Każdy z filetów oprószyć solą i pieprzem i suszona bazylią. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej - takiej wielkości, aby móc zawinąć w nią rybę. Na środku folii aluminiowej położyć filet, można jeszcze posypać ponownie bazylią, a także należy posypać posiekanym czosnkiem i odrobiną masła. A następnie zawinąć folią nie zapominając o zawinięciu krótszych boków - żeby sok z ryby nie wypłynął podczas smażenia i żeby nie dostał się tłuszcz do środka. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć z obu stron przez 5-7 minut Po osmażeniu ostrożnie rozwinąć folię i wyjąć rybę. Podawać z ulubiona surówką.

składniki

  • 4 filety z mintaja
  • sok z 1/2 cytryny
  • zioła bazylii suszonej
  • łyżeczka masła Łaciate
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia