Muffiny czekoladowe w polewie czekoladowej

Muffiny czekoladowe w polewie czekoladowej

Autor: najlepszewkuchni.pl

Muffiny z dwoma rodzajami czekolady, kakao i cynamonem. To gradka dla prawdziwych łasuchów! Idealne na deser lub spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Krok 2
Wszystkie suche składniki przesiewamy do wysokiej miski. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy jogurt grecki i rozpuszczone (przestudzone!) masło. Czekolady ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Krok 3
Mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy. Wsypujemy 2/3 startej czekolady (resztę zostawiamy do rozpuszczenia na polewę).

Krok 4
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.

Krok 5
Pieczemy 25 minut i po upieczeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 100 g masła