Naleśniki po bretońsku

Naleśniki po bretońsku

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę gryczaną wsyp do miski i zrób w niej dołek. Dodaj sól, 1 jajko i roztopione masło. Wymieszaj łyżką, stopniowo zagniatając coraz więcej mąki. Powoli też dolewaj wodę, aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2
Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni, smarując jej powierzchnię odrobiną masła. Na środek każdego naleśnika wyłóż ser i szynkę. Na wierzch wbij jajko i smaż przez ok. 2 min.

Krok 3
Kiedy białko trochę się zetnie, a spód naleśnika będzie zrumieniony, złóż brzegi naleśnika do środka, przytrzymując je łopatką. Smaż jeszcze przez ok. 1 - 2 min, aż do całkowitego ścięcia białka. Smacznego!

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3 szklanki wody
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera Złoty Mazur Mlekpol