Danie: Śniadanie,
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Mąkę gryczaną wsyp do miski i zrób w niej dołek. Dodaj sól, 1 jajko i roztopione masło. Wymieszaj łyżką, stopniowo zagniatając coraz więcej mąki. Powoli też dolewaj wodę, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2
Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni, smarując jej powierzchnię odrobiną masła. Na środek każdego naleśnika wyłóż ser i szynkę. Na wierzch wbij jajko i smaż przez ok. 2 min.
Krok 3
Kiedy białko trochę się zetnie, a spód naleśnika będzie zrumieniony, złóż brzegi naleśnika do środka, przytrzymując je łopatką. Smaż jeszcze przez ok. 1 - 2 min, aż do całkowitego ścięcia białka. Smacznego!