Nalewka miodowa z pigwy

Nalewka miodowa z pigwy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Nalewka z pigwy z miodem to alkohol, na który trzeba czekać dość długo. Jednak domowej roboty pigwówka jest warta poświęconego jej czasu.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Zdrowe, dojrzałe owoce pigwy umyj, wysusz i przekrój na pół.Usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki lub najlepiej na plasterki - nie obieraj ze skórki.Tak przygotowane owocem przełóż do dużego słoja, dodaj goździki i zalej 0,5 l spirytusu i 0,5 litra wódki. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Raz dziennie potrząśnij ostrożnie słojem aby wymieszać owoce.

Krok 2
Po 4 tygodniach przelej płyn do innego słoja. Owoce, które zostały, zalej 1 kg miodu i odstaw na ok. 2 tygodnie. Miód wyciąga z owoców alkohol i aromat.Nie zakręcaj naczynia zbyt mocno, ponieważ w trakcie fermentacji mogłoby dojść do jego pęknięcia. Raz dziennie lekko potrząśnij aby miód lepiej się wymieszał z owocami.Po tych dwóch tygodniach zlej powstały syrop do wcześniej odlanego płynu. Wymieszaj i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zamknij i wstaw do piwnicy. Nalewka będzie gotowa po ok 3 miesiącach leżakowania.

Wskazówki

Im drobniej (cieniej) pokroisz owoce tym więcej soku puszczą, dzięki czemu nalewka będzie bardziej aromatyczna

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 l miodu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 4 sztuki goździków