Nuggetsy z piersi kurczaka w piwnej panierce

Nuggetsy z piersi kurczaka w piwnej panierce

Autor: Monika Och

Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego. Pierś z kurczaka pokroić w paski. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju. Podaje z domowej roboty sosem dyniowo-paprykowym.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką.

Krok 2
Pierś z kurczaka pokroić w paski.

Krok 3
Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Krok 4
Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju.

Krok 5
Podaje z domowej roboty sosem dyniowo-paprykowym.

Wskazówki

Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 jajka
  • ½ szklanki dowolnego piwa
  • Olej do smażenia
  • Płatki kukurydziane