Ogórki w plastrach w zalewie curry

Ogórki w plastrach w zalewie curry

Autor: najlepszewkuchni.pl

To pyszny dodatek np. do kanapek. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Składniki zalewy zagotować w garnku.

Krok 2
Ogórki umyć, nie obierać ze skórki. Każdy pokroić w plastry. Plastry ogórków lekko posolić i zostawić na 2 godziny, aby zmiękły.

Krok 3
Zmożone ogórki układamy ciasno do słoików (350 ml lub podobnej wielkości).Zalewamy zimną zalewą, do każdego słoika wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wkładamy plasterek cebuli i 2 małe listki selery.

Krok 4
Ogórki w słojach pasteryzujemy 5 min.

Składniki:

  • 3 kg średnich, świeżych ogórków (12 cm)
  • 1 średnia cebula
  • 8 pojedynczych liści selera
  • 4 pełne łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 20 g przyprawy curry (3 płaskie łyżki)