Ostre curry z zieloną papryką

Ostre curry z zieloną papryką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pikantne curry smakuje niesamowicie. Przepyszne danie, ale tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Takie jest właśnie ostre curry z zieloną papryką. Jeśli masz odwagę – spróbuj!

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Filety myjemy, kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą sok i skórkę z limonki, czosnek granulowany, chili, papryki, imbir, sól, pieprz, kurkumę i 1 łyżkę oleju. W tak otrzymanej marynacie marynujemy kurczaka przez 10 minut.

Krok 2
Po tym czasie filety obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoto. Dodajemy curry i smażymy jeszcze przez 5 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą.

Krok 3
Mieszamy i dodajemy pokrojoną w paski zieloną paprykę bez pestek. Dusimy jeszcze przez 5-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Składniki;

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%