Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Autor: Niezapominajka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże wymieszać z cukrem. Połączyć z ciepłym mlekiem, dodać ½ szkl. mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę.

Krok 2
Wyrabiać hakiem do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć marmoladę. Przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi.

Krok 4
Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 5
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Krok 6
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Lukier
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować. Posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 5 dag cukru kryształu
  • 7 dag masła Łaciate
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki spirytusu

Lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • olej do smażenia
  • 20 dag marmolady z różą