Danie: Podwieczorek,
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
Drożdże wymieszać z cukrem. Połączyć z ciepłym mlekiem, dodać ½ szkl. mąki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, sól, cukier waniliowy, pozostałą mąkę.
Krok 2
Wyrabiać hakiem do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec wlać spirytus i przestudzone, rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć marmoladę. Przykryć drugim krążkiem i mocno docisnąć brzegi.
Krok 4
Ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 6
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Lukier
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Osączone z tłuszczu pączki polukrować. Posypać posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.