Pałeczki mozzarelli

Pałeczki mozzarelli

Autor: najlepszewkuchni.pl

Panierowane pałeczki mozzarelli to świetny pomysł na imprezową przystawkę. Są chrupiące i ociekające topiącym się serem - jak można ich nie kochać? ❤️ Będą smakowały jeszcze lepiej zanurzone w domowym sosie marinara, w sosie czosnkowym lub po prostu w Twoim ulubionym sosie.

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Pokrój mozzarellę na podłużne pałeczki, a potem włóż je do zamrażalnika i pozostaw, aż do pełnego zamarznięcia (min. 2h).

Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Naszykuj też blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

Krok 3
Roztrzep jajka na głębokim talerzu i naszykuj stację do panierowania - na drugim talerzu naszykuj panierkę, a na trzecim mąkę. Panierkę dopraw obficie solą i pieprzem.

Krok 4
Obtocz zamrożone patyczki mozzarelli w mące, następnie zanurz je w jajku, panko, ponownie w jajku, a potem jeszcze raz w panko. Gotowy patyczek ułóż na blasze do pieczenia. Powtórz czynność z każdym kawałkiem sera.

Krok 5
Piecz mozzarellę przez 8-10 minut. Uważnie obserwuj, czy ser nie wyciekł.

Krok 6
Patyczki mozzarelli podawaj z sosami do maczania. Smacznego!

Składniki:

  • 300 g sera Mozzarella w kostce Mlekpol
  • 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz