Panierowane kalmary

Panierowane kalmary

Autor: najlepszewkuchni.pl

Potrawa prosta i smaczna. Bogata w wartości odżywcze. Tym przepisem zachwycisz domowników. Jeśli lubisz owoce morza, jest to potrawa, którą musisz przyrządzić.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki,

Przygotowanie

Krok 1
Kalmary dobrze oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Pokrojone kalmary odcedzić lub wysuszyć na papierowych serwetkach.

Krok 2
Kawałki kalmarów obtaczać w mące i jajku, kilkakrotnie i na przemian ( zawsze na początku i na końcu mąka).

Krok 3
Olej rozgrzewamy w garnku. Smażyć kalmary na gorącym oleju. Po usmażeniu kalmary posolić.

Wskazówki

Danie możesz podać z sosem majonezowym.

Składniki

  • 1 kg kalmarów
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli