Panna cotta z galaretką pomarańczową, czyli włoski klasyczny deser z gotowanej śmietanki, który można zabrać ze sobą do pracy.
Danie: Deser,
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Bez glutenu
Krok 1
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Krok 2
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.
Krok 3
Gotową masę przelewamy do słoiczków, pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
W garnku rozrabiamy galaretkę w 250 ml wody (w połowie sugerowanej porcji), gotową galaretką zalewamy panna cotta umieszczoną w szklance. Zostawiamy do stężenia. Słoiczki zakręcamy i gotowe zabieramy ze sobą.