Panna cotta z galaretką pomarańczową

Panna cotta z galaretką pomarańczową

Autor: najlepszewkuchni.pl

Panna cotta z galaretką pomarańczową, czyli włoski klasyczny deser z gotowanej śmietanki, który można zabrać ze sobą do pracy.

Danie: Deser,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.

Krok 2
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy.

Krok 3
Gotową masę przelewamy do słoiczków, pozostawiamy do przestygnięcia.

Krok 4 
W garnku rozrabiamy galaretkę w 250 ml wody (w połowie sugerowanej porcji), gotową galaretką zalewamy panna cotta umieszczoną w szklance. Zostawiamy do stężenia. Słoiczki zakręcamy i gotowe zabieramy ze sobą.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej (na 500 ml wody)
  • 250 ml wody