Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka

Pasta z wędzonej makreli i pieczonego buraka

Autor: Ania321

Danie: Śniadanie,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Buraka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem rzepakowym, oprószyć pieprzem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem. Zostawić do przestygnięcia, a następnie obrać.

Krok 2
Rybę dokładnie obrać z ości i rozdrobnić razem z burakiem w rozdrabniaczu.

Krok 3
Dodać drobno pokrojony szpinak, chrzan oraz majonez. Dokładnie wymieszać.

Krok 4
Przyprawić pastę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli. Podawać z pieczywem.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 burak czerwony
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowy
  • Pieprz
  • Sól