Pieczone piersi z kurczaka

Pieczone piersi z kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść.

Krok 3
Natrzyj piersi kurczaka oliwą, a następnie posyp solą i przyprawą Creole z obu stron. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4
Piecz przez 10 minut, przewróć i piecz przez kolejne 15 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku, a soki będą klarowne. 5 min przed wyjęciem kurczaka posyp go tartym serem Jantar. Termometr do mięsa powinien pokazywać co najmniej 74°C.

Krok 5
Przełóż kurczaka na talerz.

Krok 6
Wlej bulion drobiowy do brytfanny i zeskrob brązowe resztki z dna szpatułką. Polej kurczaka sosem z brytfanny przed podaniem. Smacznego!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki grubej soli morskiej
  • 1 szczypta przyprawy Creole
  • 1 łyżka bulionu drobiowego
  • tarty ser Jantar