Pieczony, domowy pasztet z drobiowej wątróbki

Pieczony, domowy pasztet z drobiowej wątróbki

Autor: najlepszewkuchni.pl

Domowej roboty pasztety są zdrowsze ponieważ mamy kontrolę nad jakością użytych do ich przygotowania składników.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mięso drobiowe gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli.

Krok 2
Wątróbkę smażymy na niedużej ilości oleju z cebulą.

Krok 3
Ugotowane mięso drobiowe razem z włoszczyzną wyjmujemy z wywaru i osączamy na sicie, a gdy wystygnie obieramy z kości.

Krok 4
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Usmażone wątróbki z cebulą i zalewą oraz ugotowane czyste mięso z warzywami blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy zioła i na koniec jajko i śmietankę Łaciatą. Jeszcze raz włączamy blender, by dokładnie zmieszać smaki.

Krok 5
Tak przygotowaną masę mięsno warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy przez 30 -40 minut.

Krok 6
Upieczony pasztet zostawiamy do przestudzenia, najlepiej na całą noc.

Wskazówki

Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.

Składniki

  • 250 g wątróbki z kurczaka
  • 250 g mięsa drobiowego
  • Włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, 2-3 cm pora
  • 1 jajko
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ pęczka tymianku lub majeranku
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • liść laurowy
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej