Pieczony ser feta z pomidorkami cherry

Pieczony ser feta z pomidorkami cherry

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pieczony ser feta z pomidorkami, oliwkami i ziołami to nietypowy pomysł na wykorzystanie tego popularnego greckiego produktu. Idealny na kolację - pod koniec pieczenia do piekarnika można dorzucić kromki bagietki posmarowane oliwą z oliwek, będą świetnie pasować. Ważne, by wybrać prawdziwy ser feta, który nie zawiera mleka krowiego.

Danie: Kolacja,

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 2
Czosnek posiekać. Suszone oregano i chili w płatkach utrzeć w moździerzu. Oliwki i pomidorki pokroić na ćwiartki.

Krok 3
Ser feta położyć na folię aluminiową. Polać oliwą, natrzeć czosnkiem, posypać utartym oregano i chili. Na górze położyć oliwki i pomidorki. Posypać świeżymi ziołami.

Krok 4
Folię aluminiową zawinąć w kopertę, położyć na blaszkę i piec 13 minut. Następnie rozwinąć górną warstwę folii i zapiekać jeszcze 7 minut.

Składniki:

  • - 1 kostka sera feta,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki chili w płatkach,
  • - kilka pomidorków cherry,
  • - kilka zielonych oliwek,
  • - dowolne świeże zioła (najlepiej rozmaryn, oregano, bazylia lub tymianek),
  • - oliwa z oliwek