Piernikowe precelki

Piernikowe precelki

Autor: Śnieżynka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 7

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Miód włożyć do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, podgrzać, dodać masło, rozpuścić ( nie zagotować).

Krok 2
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dodać przestudzony miód, jajko, wymieszać.

Krok 3
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao, wymieszać i zagnieść, drugą część pozostawić jasną.

Krok 4
Z obu ciast toczyć cienkie wałeczki, zawijać i zlepiać w krążki.

Krok 5
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 12-15 minut.

Składniki:

  • 1,5 szkl. miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 4 szkl. mąki
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao