Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać olej i sól. Partiami doleć wodę miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Ciasto odstawcie na 10 minut.
Farsz
Ugotować ziemniaki i rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite purée. Ziemniaki przestudzić, następnie dodać ser. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Cebula powinna zrobić się lekko brązowa. Do ziemniaków z serem dodać cebulę, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkowywać partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinać koła za pomocą np szklanki.
Dodać ulubiony farsz i zawinąć brzegi. Pierogi gotować w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia.