Pierogi ruskie z tymiankiem

Pierogi ruskie z tymiankiem

Autor: JowitaP

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Fit

Przygotowanie

Farsz do pierogów
Ziemniaki ugotować, dodać twaróg. Wygnieść lub zmielić. Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi
Ciasto zagnieść szybko na elastyczną kulę. Rozwałkować na cienki płat ciasta i wykrawać kółka.

Przygotowanie pierogów
Sklejone pierogi z farszem gotujemy krótko w osolonej wodzie. Podajemy z cebulką, tymiankiem i śmietaną.

Wskazówki

Ciasto na pierogi aby było wydajne, powinno być dobrze rozwałkowane.

Farsz

  • 250 g ziemniaków,
  • 250 g twarogu chudego Mlekpol,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • szklanka wody
  • szczypta soli

Okrasa

  • 1 duża cebula
  • śmietana Łaciata 12 %
  • olej
  • tymianek