Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Ciasto
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.

Nadzienie
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów, nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.

Wskazówki

Pierogi podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Szczypta soli
  • Szczypta proszku do pieczenia

Farsz:

  • 20 dag białego sera
  • 15-20 dag kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Boczek wędzony
  • Smalec