Pierożki z serem i czekoladą

Pierożki z serem i czekoladą

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać jajko, jogurt naturalny, wodę z rozpuszczonym masłem i purée z marchewki.


Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na pół godziny, żeby odpoczęło.

Nadzienie:
Ser zmiksować w miseczce, dodać cukier z wanilią, miód, kropelki czekoladowe i skórkę pomarańczową kandyzowaną, dokładnie wymieszać.


Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na połowę krążków włożyć porcję sera.


Przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić za pomocą widelca. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówki

Pierożki można podawać okraszone zrumienionym masłem.

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • ⅓ szkl. pure z marchewki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 łyżka kropelek czekoladowych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii