Pyszne połączenie mięciutkiego mięsa i słodkiego sosu wiśniowego z dodatkiem odrobiny chili. Danie wprost idealne na romantyczną kolację we dwoje.
Danie: Obiad,
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
Skórę kaczki nacinamy w kratkę. Mieszamy poszczególne składniki marynaty, nacieramy nią kaczkę i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Kaczkę podsmażamy na oliwie i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Krok 3
Przygotowujemy sos. Wiśnie bez pestek zalewamy sokiem wiśniowym i dusimy. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby część sosu się zredukowała. Połowę sosu lekko blendujemy - resztę pozostawiamy z kawałkami wiśni.
Krok 4
Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z sosem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.
Wraz z kaczką możemy również upiec ulubione warzywa.