Pikantne kofty wołowe z grilla

Pikantne kofty wołowe z grilla

Autor: Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.

Krok 2
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać.

Krok 3
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy (kolendrę ubić wcześniej w moździerzu). Wymieszać dokładnie rękami, aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami.

Krok 4
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszać jeszcze przez chwilę. Przykryć pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się zamarynowało.

Krok 5
Z mięsa formować podłużne kotleciki, nabijać je na patyki do szaszłyków. Położyć na tacce i piec na mocno rozgrzanym grillu. W trakcie grillowania przekręcać mięso tak, by upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.

Krok 6
Podawać na przykład z sosem tzatziki.

Składniki:

  • 500 gram wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki