Pizza Pomidori

Pizza Pomidori

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pizza z suszonymi pomidorami i pesto. Klasyczna wegetariańska pizza polecana na każdą okazję.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 2
Wyciśnięty przez praskę czosnek, obsmażamy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aby sos zgęstniał. Na koniec całość blendujemy.

Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C. Z 1/2 części ciasta formujemy pizzę około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy 1/2 część przygotowanego sosu. Z podanych składników wychodzą dwie pizze.

Krok 4
Na wierzch pizzy nakładamy sos pomidorowy, układamy plasterki mozzarelli, posypujemy całość startym serem cheddar. Następnie na pizzy układamy kawałki suszonych pomidorów i robimy kleksy z zielonego pesto.

Krok 5
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18 minut.

Krok 6
Przed podaniem dekorujemy pizzę kilkoma listkami rukoli.

Ciasto:

  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
  • 150 ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów 400 g
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 g sera cheddar
  • 1 zielone pesto
  • 14 suszonych pomidorków
  • garść świeżej rukoli
  • Opcjonalnie: oliwa z oliwek