Danie: Obiad,
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wlać letnią wodę gazowaną, dodać rozpuszczone, ostudzone masło, sól i mąkę. Wyrabiać około 8-10 minut.
Krok 2
Pod koniec do ciasta dodać przyprawę do pizzy, wymieszać. Następnie uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce.
Krok 3
W międzyczasie przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku, wymieszać.
Krok 4
Pokrojoną w słupki obraną kalarepkę i podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Przygotowane ciasto posmarować sosem i wyłożyć kalarepkę z brokułem.
Krok 5
Wierzch posypać osączoną kukurydzą, ułożyć pokrojony boczek, parówki, pomidorki i ser.
Krok 6
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę zamiast sosem czosnkowym można posmarować ketchupem.