Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej

Pizza z mąki pszennej i kukurydzianej

Autor: Śnieżynka

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać obie mąki, sól i oliwę, wyrobić, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Śmietanę włożyć do małego rondelka, połączyć z ziołami, mieloną papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli, podgrzać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do śmietany, wymieszać, ostudzić. Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy i rozgrzać w temp 200 stopni. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięty krążek ciasta posmarować sosem, wyłożyć pieczarki z cebulą, pokrojony boczek i posypać żółtym serem. Zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 7-8 minut. ( Pizzę można upiec na blaszce około 15 minut w temp 200 stopni )

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

Krok 2
Następnie dodać obie mąki, sól i oliwę, wyrobić, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 3
Śmietanę włożyć do małego rondelka, połączyć z ziołami, mieloną papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu i soli, podgrzać.

Krok 4
Mąkę wymieszać z wodą, dodać do śmietany, wymieszać, ostudzić.

Krok 5
Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy i rozgrzać w temperaturze 200°C.

Krok 6
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 7
Wyrośnięty krążek ciasta posmarować sosem, wyłożyć pieczarki z cebulą, pokrojony boczek i posypać żółtym serem. Zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 7-8 minut (pizzę można upiec na blaszce około 15 minut w temperaturze 200°C).

Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 2/3 szkl. ciepłej wody

Sos ziołowy:

  • 70 ml śmietany Łaciata 30%
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag pieczarek
  • 5-10 dag parzonego boczku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • Ketchup