Pizza z mięsem i serem pleśniowym

Pizza z mięsem i serem pleśniowym

Autor: Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, przykryć, pozostawić na 1 godzinę. Wsypać na patelnię, lekko zrumienić.

Krok 2
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę, wymieszać, dodać przesianą mąkę i wyrobić. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Po kwadransie dodać oliwę i sól, powtórnie wyrobić. Rozwałkować, ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3
Następnie ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć mięso, pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną cebulę. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Kamień do pizzy rozgrzać w nagrzanym do 200°C piekarniku, przygotowaną pizzę zsunąć z blaszki na kamień i piec około 6-8 minut.

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • ½ szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki ketchupu z czosnkiem, tymiankiem i miodem
  • 2-3 pieczarki
  • ⅓ czerwonej cebuli
  • 10 dag sera pleśniowego camembert