Placek dyniowy

Placek dyniowy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Placek dyniowy to idealny pomysł na jesienny deser. Warto go przygotować, kiedy jest akurat sezon na dynię. Przygotowane ciasto dyniowe jest wilgotne i aromatyczne.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże rozkruszamy w mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru pudru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Krok 2
Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier puder i esencję zapachową. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C.

Krok 3
Po połączeniu składników dodajemy startą na tarce dynię, sól i przesianą mąkę.

Krok 4 
Wyrabiamy ciasto i wlewamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 5
Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

  • - 2 szklanki startej dyni
  • - 4 szklanki mąki tortowej
  • - szklanka mleka
  • - 3 jajka
  • - 10 dag drożdży
  • - 6 łyżek oleju sojowego
  • - 3 krople esencji zapachowa np. rumowa
  • - łyżka cukru pudru
  • - 1 g soli
  • - cukier puder do posypania