Placek z cukinii i marchwi

Placek z cukinii i marchwi

Autor: najlepszewkuchni.pl

Proste ciasto, którego głównymi składnikami są warzywa. Gotowy wypiek możesz przyozdobić szczypiorkiem.

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Cukinie i marchew ucieramy na tarce. Dodajemy wszystkie trzy rodzaje sera, doprawiamy składniki solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy czosnek. Dodajemy do masy z cukinii.

Krok 3
Jajka rozbijamy i łączymy z przesianą przez sitko mąką. Następnie dodajemy je do masy z cukinii. Ponownie mieszamy.

Krok 4
Masę przekładamy do np. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch ciasta i pieczemy przez 30 min, aż do zarumienienia.

Składniki:

  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 cukinie
  • - 2 marchwie
  • - 200 g sera feta
  • - 200 g półtłustego twarogi
  • - 2 łyżki parmezanu
  • - 150 g mąki
  • - 6 jajek
  • - sól i pieprz