Placek z morelami z wiórkami kokosowymi

Placek z morelami z wiórkami kokosowymi

Autor: najlepszewkuchni.pl

Słodycz idealna do popołudniowej kawy. Rozmawiaj z przyjaciółmi i delektuj się smakiem!

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj, podsypując odrobiną mąki, przełóż do formy (możesz ją lekko natłuścić masłem). Spód nakłuj widelcem.

Krok 2
Piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.

Krok 3
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zmniejsz w nim temperaturę do 170 stopni C. Zmiksuj składniki kremu. Przelej na ciasto. Na wierzchu ułóż umyte, pokrojone na pół morele, posyp wiórkami.

Krok 4
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut.

Ciasto:

  • - 160 g mąki
  • - 30 g cukru
  • - 120 g zimnego masła
  • - 2 łyżki zimnej wody
  • - szczypta soli

Krem:

  • - 200 g serka waniliowego
  • - 2 łyżki budyniu waniliowego
  • - 2 małe jajka
  • - 30 g cukru
  • - 400 g moreli
  • - wiórki kokosowe do posypania