Cukinia to niedocenione warzywo, zważywszy na to, ile pyszności można z niej przygotować. Przykładem są placki cukiniowo-twarogowe, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują serwowane z sosem tzatziki.
Danie: Kolacja, Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Fit
Krok 1
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito i posolić. Odstawić na około 10 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Krok 2
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek i koperek posiekać.
Krok 3
W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, koperek, jajka i mąkę. Wymieszać. Następnie dodać pokruszony twaróg, sól i pieprz i ponownie wymieszać.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Krok 5
Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.