Placki cukiniowo-twarogowe

Placki cukiniowo-twarogowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Cukinia to niedocenione warzywo, zważywszy na to, ile pyszności można z niej przygotować. Przykładem są placki cukiniowo-twarogowe, które sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakują serwowane z sosem tzatziki.

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito i posolić. Odstawić na około 10 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Krok 2
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek i koperek posiekać.

Krok 3
W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, koperek, jajka i mąkę. Wymieszać. Następnie dodać pokruszony twaróg, sól i pieprz i ponownie wymieszać.

Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej.

Krok 5
Łyżką nakładać masę na patelnię, formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Składniki:

  • - 2 średnie cukinie,
  • - 200 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • - 4 jajka,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 6 łyżek mąki pszennej,
  • - ½ pęczka koperku,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia