Placki dyniowo-ziemniaczane.

Placki dyniowo-ziemniaczane.

Autor: Edward Warszawski

Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Przygotowanie masy na placki
Oczyszczoną i obraną dynię i ziemniaki zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar powstałego soku. Wbić jajka, mieszając dodawać kolejno mąki, doprawić do smaku solą.

Smażenie placków
Dobrze wymieszaną masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, formując placki. Smażyć z obu stron na rumiano.

Masa na placki

  • ok 0,5 kg dyni
  • 2 jajka
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól do smaku

Tłuszcz do smażenia

  • 200 ml oleju rzepakowego