Placki twarogowe

Placki twarogowe

Autor: Aleksandra Struszkiewicz

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Przygotowanie
Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować); rozgnieść praską lub widelcem, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Dodać mąkę (w przypadku rzadszego sera można dodać jej więcej) i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką. Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową). Smażyć partiami na małym ogniu, gdy spód się zarumieni należy obrócić je na drugą stronę. Podawać z jogurtem, miodem i owocami.

Składniki

  • 250 g twarogu Mazurski Smak,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 3 czubate łyżki mąki