Placki warzywno-mięsne

Placki warzywno-mięsne

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Do miski wbić jajka, wymieszać z przyprawą uniwersalną, pieprzem, solą i przyprawą do zup w płynie. Ugotowane mięso obrać od kości, pokroić na kawałeczki. Brokuł włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru i ugotować na półmiękko, wyjąć z wody, ostudzić, pokroić. Mięso i brokuł włożyć do miski z jajkami, wsypać posiekaną czerwoną cebulę i pieczarki.

Krok 2
Dodać obie mąki, majonez i wymieszać.

Krok 3
Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i z obu stron smażyć rumiane placuszki.

Wskazówki

Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, osączyć.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 brokułu
  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • Olej do smażenia