Placki z rabarbarem i truskawkami

Placki z rabarbarem i truskawkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Placuszki z rabarbarem to znakomita propozycja na szybkie i proste śniadanie. Są sycące i pyszne. Możemy je przygotować i zabrać na drogę albo do pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz rabarbar.

Danie: Śniadanie,

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki,

Przygotowanie

Krok 1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, mleko, cukier i sól. Ciasto wyrabiamy. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2
Rabarbar kroimy na drobne paski. Dodajemy do odstanego ciasta, mieszamy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Truskawki myjemy.

Krok 3
Na patelni rozgrzewamy masło albo olej i smażymy placki. Z obu stron lekko przyrumieniamy. Podajemy z dodatkiem świeżych truskawek.

Składniki

  • - 4,5 szklanki mąki pszennej
  • - ½ szklanki cukru
  • - ½ kostki drożdży świeżych
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 1,5 – 2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
  • - 3 łodygi rabarbaru
  • - świeże truskawki do dekoracji
  • - 2 łyżki masła do smażenia