Placki ziemniaczane z soczewicą

Placki ziemniaczane z soczewicą

Autor: Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Soczewicę dokładnie umyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować około 15-20 minut, osączyć, ostudzić.

Krok 2
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć z nadmiaru wody, dodać zimną soczewicę, jajko, szczypiorek, śmietanę i mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Krok 3
Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładać porcje ziemniaczanego ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówki

Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 10 dag soczewicy czerwonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Olej do smażenia