Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

Autor: Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych posiekać.

Krok 2
Do miski wlać maślankę, dodać żółtko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, sól i cukier, zamieszać.

Krok 3
Następnie wsypać przesianą mąkę, mak, skórkę pomarańczową i posiekane jabłka, wymieszać.

Krok 4
Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie mieszając.

Krok 5
Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Krok 6
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 szkl. maślanki
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mielonego maku
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • Oliwa do smażenia
  • Syrop klonowy