podudzia z dynią

podudzia z dynią

Autor: mileneczka5

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Krok 1
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy skóre, oprószamy przyprawami, lekko skrapiamy oliwa. Mięso układamy na dużej blaszce. Na każdej porcji mięsa układamy po odrobinie masła.

Krok 2
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ziemniaki równiez kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oprószamy je przyprawami, dodajemy troche oleju, mieszamy.

Krok 3
Warzywa wykładamy na blachę pomiędzy pałkami kurczaka. Całość zapiekamy około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.

  • 5 podudzi z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • około 300 g obranej dyni
  • 2 cebule
  • 1\2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • masło ŁACIATE