Proste ciasto dyniowe

Proste ciasto dyniowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Dowiedz się, jak zrobić ciasto dyniowe z zaledwie kilku składników. Zachwyć swoich znajomym tym łatwym i szybkim w przygotowaniu deserem!

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Krok 2
Dopasuj gotowe ciasto do odpowiedniej formy lub umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3
Przygotuj nadzienie. W dużej misce połącz puree z dyni, mleko skondensowane, jajka i przyprawę do ciasta dyniowego. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia składników.

Krok 4
Nadzienie wlej na ciasto.

Krok 5
Włóż do piekarnika i piecz 15 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz kolejne 35-40 min.

Krok 6
Wyjmij ciasto z piekarnika, ustaw na metalowej kratce i całkowicie ostudzić przed podaniem.

Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Dodaj cukier puder i zmiksuj jeszcze raz, aż do jego rozpuszczenia.

Krok 8
Ciasto podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!

Składniki:

  • 1 gotowy, kruchy spód do ciasta
  • 1 puszka puree z dyni
  • 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżka cukru pudru