Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach

Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach

Autor: Ania321

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego.

Krok 2
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i dodać do pieczarek.

Krok 3
Wymieszać oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz.

Krok 4
Połowę sosu wlać do pieczarek, wymieszać.

Krok 5
Pstrąga łososiowy umyć i osuszyć ręcznikiem łososiowym. Przekroić na cztery kawałki. Każdy z nich owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i ułożyć na pieczarkach. Skropić rybę resztą sosu.

Krok 6
Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na dolnej półce przez 20 minut z termoobiegiem.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 300 g (filetu) pstrąga łososiowego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • ½ pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz