Pudding chlebowy z dżemem malinowym i Nutellą

Pudding chlebowy z dżemem malinowym i Nutellą

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pudding chlebowy w wersji na słodko - z kremem czekoladowym i dżemem malinowym. Idealne danie dla prawdziwych łasuchów. Zachwycone będą z pewnością zwłaszcza dzieci. Zamiast chleba tostowego można wykorzystać czerstwe pieczywo - zwykły pszenny chleb lub chałkę.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser,

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Siedem kromek chleba tostowego posmarować z jednej strony Nutellą, a pozostałe siedem dżemem malinowym. Złożyć w kanapki. Każdą z kanapek przekroić po przekątnej na pół.

Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180℃.

Krok 3
Kanapki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4
W misce wymieszać śmietankę, mleko, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszanką polać kanapki w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5
Pudding wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.

Składniki:

  • - 14 kromek chleba tostowego,
  • - 1 szklanka śmietanki Łaciata 30%,
  • - 1,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%,
  • - ½ szklanki Nutelli,
  • - ½ szklanki dżemu malinowego,
  • - ½ szklanki cukru,
  • - 3 duże jajka,
  • - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego