Pudding ryżowy z orzechami

Pudding ryżowy z orzechami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przepis na prosty i szybki deser, który przygotowywały nasze babcie.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1 
W garnku zagotować 1 ½ szklanki wody, wrzucić ryż i gotować około 20 minut.

Krok 2
W drugim garnku mieszamy 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu z 1 ½ szklanki mleka, cukrem i solą. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż otrzymamy gęstą, kremową masę.

Krok 3
Do gotowej masy dodajemy pozostałe mleko i ubite jajko. Całość podgrzewamy jeszcze przez około 2 minuty.

Krok 4
Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło oraz wanilię. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem oraz posiekanymi orzechami.

Wskazówki

Pudding najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki:

  • −140 g (3/4 szklanki) nieugotowanego białego ryżu
  • −500 ml (2 szklanki) mleka
  • −1 ½ szklanki wody
  • −65 g (1/3 szklanki) cukru
  • −1/4 łyżeczki soli
  • −1 ubite jajko
  • −110 g ulubionych orzechów
  • −1 łyżka masła
  • −1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • −1 łyżka cynamonu