Pulpety duszone z warzywami i oliwkami

Pulpety duszone z warzywami i oliwkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne i sycące pulpety, które duszone są z warzywami i oliwkami w sosie pomidorowym. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę i pełnowartościowy obiad gotowy!

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.

Krok 2
Czosnek drobno posiekać. W misce połączyć mięso mielone, czosnek, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, a następnie każdy obtoczyć w mące pszennej.

Krok 3
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć pulpety. Przełożyć je do garnka.

Krok 4
Na tą samą patelnię wrzucić cukinię, paprykę i cebulę. Posolić. Smażyć razem 5 minut. Następnie przełożyć na pulpety w garnku. Dodać oliwki.

Krok 5
Do garnka wlać bulion i pomidory. Postawić na palniku i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić razem około 40 minut.

Krok 6
Serwować posypane listkami bazylii.

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • - przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu
  • - 1 czerwona papryka,
  • - 1 mała cukinia,
  • - 1 cebula,
  • - 100 g czarnych oliwek,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 200 ml bulionu warzywnego,
  • - kilka łyżek mąki pszennej,
  • - oliwa z oliwek,
  • - świeże listki bazylii