Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,
Wegetariańskie
Kruchy spód:
Mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie. Zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki i połącz z suchymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na 25 minut do lodówki.Na dno tortownicy o średnicy 22 -24 cm połóż arkusz papieru do pieczenia (na brzegi nie dajemy papieru). Dno tortownicy wyłóż połową schłodzonego ciasta, a z reszty uformuj brzegi. Najwygodniej jest wylepić ciasto palcami. Wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Wbij jajka do miski, dodaj cukier i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i zamieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z budyniem w proszku i dodaj do ubitych jajek. Zmiksuj krótko do połączenia składników.Twaróg sernikowy i ser mascarpone wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj do połączenia i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.Maliny przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak, aby mąka przykleiła się do malin (dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej maliny nie opadną). Wyjmij z lodówki formę z ciastem i przełóż masę serową, a potem ją wyrównaj. Na wierzchu równomiernie rozłóż maliny.
Kruszonka:
Masło, cukier i 4 łyżki mąki rozetrzyj w dłoniach. Dodaj wiórki kokosowe i dalej rozcieraj, ale nie zagniataj. Gdyby kruszonka była zbyt tłusta i miała duże grudki, to stopniowo dodaj nieco więcej mąki. Tak przygotowaną kruszonkę przełóż na ciasto i rozłóż ją równomiernie.Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180°C, najlepiej na środkową półkę lub drugą od dołu.Piecz przez około 45 -50 minut. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z formy.
Smacznego!