Puszysty sernik z malinami i kruszonką

Puszysty sernik z malinami i kruszonką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Kruchy spód:
Mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie. Zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki i połącz z suchymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw na 25 minut do lodówki.Na dno tortownicy o średnicy 22 -24 cm połóż arkusz papieru do pieczenia (na brzegi nie dajemy papieru). Dno tortownicy wyłóż połową schłodzonego ciasta, a z reszty uformuj brzegi. Najwygodniej jest wylepić ciasto palcami. Wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wbij jajka do miski, dodaj cukier i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i zamieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z budyniem w proszku i dodaj do ubitych jajek. Zmiksuj krótko do połączenia składników.Twaróg sernikowy i ser mascarpone wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj do połączenia i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.Maliny przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak, aby mąka przykleiła się do malin (dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej maliny nie opadną). Wyjmij z lodówki formę z ciastem i przełóż masę serową, a potem ją wyrównaj. Na wierzchu równomiernie rozłóż maliny.

Kruszonka:
Masło, cukier i 4 łyżki mąki rozetrzyj w dłoniach. Dodaj wiórki kokosowe i dalej rozcieraj, ale nie zagniataj. Gdyby kruszonka była zbyt tłusta i miała duże grudki, to stopniowo dodaj nieco więcej mąki. Tak przygotowaną kruszonkę przełóż na ciasto i rozłóż ją równomiernie.Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180°C, najlepiej na środkową półkę lub drugą od dołu.Piecz przez około 45 -50 minut. Gotowy sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia bez wyjmowania z formy. Smacznego!

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła Mazurski Smak
  • 75 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 200 g mascarpone Mlekpol
  • 2 duże jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g drobnego białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 g świeżych malin

Kruszonka:

  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 75 g cukru pudru
  • 4 - 6 łyżek mąki pszennej tortowej